До кисті відносять дистальну частину кінцівки, розташовану за лінією, що з'єднує шилоподібні відростки променевої та ліктьової кісток передпліччя.
 
Своєю чергою на кисті виділяють ділянку зап'ястка (regio carpi), п'ясток (metacarpus) і пальці (digiti), а також розрізняють долоню кисті (palma manus) і тил кисті (dorsum manus).
Категорія: Топографічна анатомія верхньої кінцівки | Переглядів: 2362 |

Шари. Шкіра задньої ділянки передпліччя товща, ніж передньої, але вона рухома та добре розтягується. У підшкірній жировій клітковині містяться витоки головної й основної вен і задній шкірний нерв передпліччя, що є гілкою променевого нерва.

Власна фасція передпліччя міцно прикріплена до кісток й утворює піхву м'язів, які розташовані в два шари. У поверхневому шарі ззовні всередину розміщені такі м'язи: довгий і короткий променеві м'язи — розгиначі зап'ястка, м'яз — розгинач пальців, м'яз — розгинач мізинця та ліктьовий м'яз — розгинач зап'ястка.
... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія верхньої кінцівки | Переглядів: 2415 |

Шари. Шкіра тонка, легко зміщується. У підшкірній жировій клітковині з променевого боку розташовані головна вена та бічний підшкірний нерв передпліччя, а з ліктьового — основна вена та присередній підшкірний нерв передпліччя.

Власна фасція передпліччя (fascia antebrachii) вкриває м'язи, утворюючи для них піхви.

М'язи передньої поверхні передпліччя розташовані в чотири шари:
 
• перший шар утворений плечо-променевим, круглим м'язом привертачем, променевим м'язом — згиначем зап'ястка, довгим долонним м'язом, ліктьовим м'язом — згиначем зап'ястка;
 
• другий — поверхневим м'язом ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія верхньої кінцівки | Переглядів: 3413 |

Верхня межа ділянки розташована на 2 пальці (поперечні) нижче лінії, що сполучає надвиростки плечової кістки, нижня проходить по лінії, що сполучає шилоподібні відростки променевої та ліктьової кісток.
 
Вертикальні лінії, які з'єднують надвиростки плечової кістки з шилоподібними відростками ліктьової та променевої кісток, ділять передпліччя на передню та задню ділянки.
Категорія: Топографічна анатомія верхньої кінцівки | Переглядів: 1839 |

Ліктьовий суглоб, до складу якого входять плечо-ліктьовий, плечо-променевий і променево-ліктьовий суглоби, утворений блоком плечової кістки (trochlea humeri) і блокоподібною вирізкою ліктьової кістки (incisura trochlearis), головкою (capitulum humeri) і суглобовою ямкою променевої кістки (fovea articularis), а також променевою вирізкою (incisura radialis) ліктьової кістки і головкою променевої кістки.

Суглобова капсула кріпиться до плечової кістки порівняно високо, внаслідок чого вінцева та променева ямки (fossa coronoidea et fossa radialis) і ямка ліктьового відростка (fossa olecranon) розташовані всередині суглоба, а надвиростки плечової кістки — ззовні суглобової порожнини.
... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія верхньої кінцівки | Переглядів: 3411 |

Шари. Шкіра, підшкірна жирова клітковина та поверхнева фасція еластичні й добре розтягуються. На рівні ліктьового відростка під шкірою розташована підшкірна слизова сумка (bursa subcutanea olecrani). Власна фасція щільно прикріплена до надвиростків і краю ліктьової кістки.

До верхньозадньої поверхні ліктьового відростка прикріплюється сухожилок триголового м'яза плеча, під яким розташована його слизова сумка (bursa subtendinea m. tricipitis brachii). Ззовні від нього розміщуються м'язи-розгиначі, які починаються від зовнішнього виростка: короткий і довгий променеві м'язи — розгиначі зап'ястка, м'яз — розгинач пальців, ліктьовий м'яз — розгинач зап'ястка та ліктьовий м'яз (mm. extensores carpi radialis longus et brevis, m. extensor digitorum, m. extensor carpi ulnaris, m. anconeus).
... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія верхньої кінцівки | Переглядів: 1918 |

Шари ділянки представлені шкірою та підшкірною жировою клітковиною, в якій розташовані поверхневі судини та нерви: латерально — головна вена та бічний шкірний нерв передпліччя (продовження м'язово-шкірного нерва), медіально — основна вена та присередній шкірний нерв передпліччя. Обидві поверхневі вени посередині ліктьового згину з'єднуються серединною веною ліктя (v. mediana cubiti).

Власна фасція ліктя стає товщою внаслідок приєднання додаткового сухожилкового розтягу двоголового м'яза (lacertus fibrosus). Вона зрощена з виступаючими частинами кісток — надвиростками, ліктьовим відростком і краєм ліктьової кістки.
... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія верхньої кінцівки | Переглядів: 2734 |

« 1 2 3 4 »
Пансионат для пожилых людей

Хотя многие желают провести старость дома, в окружении близких, в определенных ситуациях требуется использование дома престарелых. 

Дома престарелых определяются как специализированные центры, которые предлагают уход в палате вашим близким в возрасте старше 60 лет, нуждающимся в ежедневном уходе. Их основная миссия — следить за уязвимыми людьми, однов... Читать далее...


Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


close