Топографічна анатомія передньої ліктьової ділянки
Шари ділянки представлені шкірою та підшкірною жировою клітковиною, в якій розташовані поверхневі судини та нерви: латерально — головна вена та бічний шкірний нерв передпліччя (продовження м'язово-шкірного нерва), медіально — основна вена та присередній шкірний нерв передпліччя. Обидві поверхневі вени посередині ліктьового згину з'єднуються серединною веною ліктя (v. mediana cubiti).

Власна фасція ліктя стає товщою внаслідок приєднання додаткового сухожилкового розтягу двоголового м'яза (lacertus fibrosus). Вона зрощена з виступаючими частинами кісток — надвиростками, ліктьовим відростком і краєм ліктьової кістки.

Виділяють три групи м'язів, розташованих під власною фасцією: плечо-променевий м'яз (m. brachioradialis) і м'язи — розгиначі кисті та пальців становлять зовнішню групу, двоголовий м'яз плеча і плечовий — середню, а круглий м'яз-привертач і м'язи-згиначі — внутрішню групу.
 
Ліктьова ямка виповнена клітковиною, що пов'язана з клітковиною міжм'язових просторів сусідніх ділянок (плеча та передпліччя) і клітковиною їх судинно-нервових пучків.

Судинно-нервові пучки. Під апоневрозом двоголового м'яза плеча, досередини від його сухожилка, розташовані плечова артерія, дві однойменні вени та серединний нерв, який лежить медіально від артерії між головками круглого м'яза-привертача.

У ліктьовій ямці плечова артерія розділяється на променеву та ліктьову артерії. Променева проходить над круглим м'язом-привертачем і вступає в променеву борозну (sulcus radialis antebrachii) передпліччя, ліктьова — проходить під зазначеним м'язом і залягає в ліктьовій борозні передпліччя між поверхневим і глибокими м'язами — згиначами пальців. Також у ліктьовій ямці від променевої артерії відходить променева поворотна артерія (a. recurrens radialis), яка з'єднується з променевою обхідною артерією (a. collateralis radialis) з ділянки плеча. А від ліктьової артерії відходить ліктьова поворотна артерія (a. recurrens ulnaris), що сполучається з ліктьовою обхідною артерією (a. collateralis ulnaris). Обхідні та поворотні артерії утворюють сітку ліктьового суглоба (rete articulare cubiti).

Променевий нерв, переходячи із задньої ділянки плеча в передню ліктьову ділянку, проходить між плечо-променевим і плечовим м'язами і в ліктьовій ямці ділиться на поверхневу та глибоку гілки. Поверхнева гілка йде досередини від зазначеного м'яза в променеву борозну, де залягає разом з променевою артерією. Глибока гілка пронизує м'яз-відвертач і переходить у задню ділянку передпліччя.
Категорія: Топографічна анатомія верхньої кінцівки | Переглядів: 2732 | Додав: anatomia | Теги: Анатомія, топографічна анатомія, Анатомія верхньої кінцівки, анатомія людини, анатомія ліктьової ділянки | Рейтинг: 0.0/0
Пансионат для пожилых людей

Хотя многие желают провести старость дома, в окружении близких, в определенных ситуациях требуется использование дома престарелых. 

Дома престарелых определяются как специализированные центры, которые предлагают уход в палате вашим близким в возрасте старше 60 лет, нуждающимся в ежедневном уходе. Их основная миссия — следить за уязвимыми людьми, однов... Читать далее...


Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Хід очеревини
1 — діафрагма;
2 — підшлункова залоза;
3 — чотири листки брижі поперечної ободової кишки;
4 — поперечна ободова кишка;
5 — петлі тонкої кишки;
6 — прямокишково-маткова заглибина;
7 — пряма кишка;
8 — сечовий міхур;
9 — міхурово-маткова заглибина;
10 — матка;
11 — задні два листки.....


Схема кровообігу
а — до народження: I — венозний анастомоз між легеневою артерією і аортою; 2 — аорта; 3 — гілки легеневої артерії до лівої легені; 4 — впадіння легеневих вен у ліве передсердя; 5 — ліве передсердя; 6 — лівий шлуночок; 7 — правий шлуночок; 8 — артерії до печінки; 9 — артерії до ворітної вени; 10, 12 — пупкові артерії; 11 — пупкова вена; 13 — венозна.....


close