Над верхніми кінцями нирок на рівні ТХІ-ХІІ розташовані надниркові 7 6 залози, розміри яких у середньому становлять 4x3x1 см. Характерно, що у дітей надниркові залози мають відносно більші розміри, а товщина їх перевершує таку у дорослих і в абсолютному відношенні. Надниркові залози розташовані в нирковому ложі. Ліва надниркова залоза зміщена до воріт нирки більше, ніж права, тому вона розташована нижче, незважаючи на те, що ліва нирка лежить вище правої. На передній поверхні надниркової залози у вигляді неглибокої борозни розташовані ворота, в які входять надниркові артерії, а виходить надниркова вена.
 
Права надниркова залоза прилягає спереду до позаочеревинного поля печінки, знизу — до правої нирки, присередньо — до нижньої порожнистої вени. Передня поверхня лівої надниркової залози вкрита очеревиною задньої стінки чепцево ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія поперекової ділянки та заочеревинного простору | Переглядів: 3152 |

Нирка (геп, nephros) є найбільшим органом заочеревинного простору. У зародка та дитини перших років життя на поверхні нирки видно часточкову будову. Іноді зовнішня часточковість зберігається впродовж усього життя людини.

Нирка — парний орган. Довжина її становить 10—12 см, ширина — 5—6 см, товщина — 3—4 см. Маса нирки коливається від 120 до 160 г. Орган, вкритий фіброзною, жировою та фасціальною капсулами, має форму боба (мал. 267). У нирці розрізняють верхній і нижній кінці, бічний (опуклий) і присередній (увігнутий) краї, передню та задню поверхні. Приблизно на середині увігнутого краю розташовані ворота нирки (hilum renalis), що мають вигляд заглиблення, обмеженого передньою та задньою губами. Ворота нирки обернені дещо вперед, у дітей це виражено значніше.

Межі. Заочеревинний простір розташований позаду заднього відділу пристінкової очеревини, між нею і фасцією, яка вистеляє зсередини задню стінку живота. Угорі межею заочеревинного простору є діафрагма, точніше місце переходу заднього листка пристінкової очеревини на діафрагму, внизу — мис крижової кістки (promontorium ossis sacri) і погранична лінія (linea terminalis) таза. Заочеревинний простір виповнений товстим шаром жирової клітковини, розділений фасціями і містить органи, кровоносні та лімфатичні судини, а також нерви (мал.).

Шари заочеревинної клітковини. Безпосередньо за фасцією розташований перший (ззаду) шар заочеревинної клітковини. Донизу він широко сполучається з клітковиною малого таза, в основному із запрямокишковим клітковинним простором. Цей зв'язок використовують у хірургічній клініці під час накладення ретропневмо-перитонеума. ... Читати далі »

Межі. Поперекова ділянка обмежена зверху нижнім краєм XII ребра, знизу — клубовими гребенями і крижовою кісткою, збоку — лінією, що проведена від кінця XI ребра вниз, перпендикулярно клубовому гребеню. Лінія, проведена через остисті відростки хребців, розділяє ділянку на симетричні правий та лівий відділи.

Поперекова ділянка є задньобоковою стінкою живота. До її кісткових орієнтирів належать XII і XI ребра, клубові гребені, остисті відростки ТХІІ і поперекових хребців. Одразу над горизонтальною лінією, що з'єднує найвищі точки клубових гребенів, проектується остистий відросток Liv. Знання цих орієнтирів потрібне для визначення місця введення голки під час виконання поперекової пункції. Бічний край м'яза — випрямляча хребта (m. erector spinae), який можна легко прощупати, також є важливим орієнтиром. Лінія, проведена по зовнішньому краю цьо ... Читати далі »

« 1 2
Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Что такое онлайн-психологическая помощь?

Получение психологической помощи онлайн — это не только эффективный способ получить поддержку, но и метод, который становится все более востребованным среди большого количества населения. Мы рассмотрим о преимуществах выбора онлайн-психологической помощи, независимо от проблемы.

Психологическая помощь онлайн — это любая поддержка, предлагаемая медици... Читать далее...


close