Надколѣнная чашка, patella

Надколѣнная чашка представляетъ собою заложенную въ сухожиліи m. quadriceps femoris, уплощенную, треугольную кость, верхушка которой, apex patellae, направляется книзу. Передняя поверхность ея шероховата; задняя образуетъ покрытую хрящемъ суставную поверхность, facies articularis, которая дѣлится отвѣсно идущимъ гребешкомъ на двѣ неравныхъ половины; латеральная половина чаще всего бываетъ больше медіальной. Верхній край надколѣнной чашки называется basis patellae.

Надколѣнная чашка, patella

Вѣрнымъ отличительнымъ признакомъ между правой и лѣвой надколѣнными чашками является большая толщина медіальной части въ передне-заднемъ діаметрѣ.

Категорія: Ученіе о костяхъ, остеологія |
Переглядів: 203 | Теги: Надколѣнная чашка, patella | Рейтинг: 0.0/0
Пальці стопи
Пошарова топографія. Шкіра тильної поверхні пальців тонка, підошвової — щільна, особливо в ділянці проксимальної фаланги. Підшкірна жирова клітковина на тильній поверхні пальців розвинена слабко, на підошвовій пронизана сполучнотканинними перетинками та має виражену комірчасту будову. Тильний апоневроз пальців укріплений сухожилками м'язів-розгиначів які кріпляться до фаланг пальців. З підошвового боку сухожилки м'... Читати далі...


Підошва
Пошарова топографія. Шкіра підошвової поверхні стопи товста та міцно зрощена з підлеглим підошвовим апоневрозом (aponeurosis plantaris) за допомогою великої кількості сполучнотканинних перегородок, які пронизують підшкірну жирову клітковину. Підшкірна жирова клітковина добре розвинена в ділянці п'яткового горба і головок плеснових кісток, де вона виконує роль амортизатора. Завдяки її вираженій комірковій будові нагнійні проц... Читати далі...


close