Внутрішні жіночі статеві органи. Піхва
Піхва є продовженням матки у вигляді труби завдовжки 8—10 см.

Будова. З порожниною матки піхва сполучається через канал шийки матки. Унизу, в жіночій соромітній ділянці вона відкривається соромітною щілиною між малими соромітними губами. Між піхвою та тілом матки утворюється тупий кут. На розрізі просвіт піхви має вигляд Н-подібної щілини, оскільки орган містить лише дві стінки: передню та задню, причому перша на 1,5—2 см коротша.

Синтопія. Шийка матки неначе вступає в порожнину піхви, утворюючи її склепіння.

Передня стінка піхви прилягає до задньої стінки сечового міхура та сечівника, з якими вона пов'язана настільки міцно, що при розривах матки (або сечівника) тут можуть утворюватися міхурово-піхвові нориці. З'єднання передньої стінки піхви з цими органами відбувається за допомогою міхурово-піхвової та піхвово-сечівникової перегородок. Задня стінка піхви в межах підочеревинного відділу таза прилягає до прямої кишки, відділяючись від неї прямокишково-піхвовою перегородкою, а також клітковиною. У межах промежини ці органи розташовані на певній відстані один від одного.

З боків піхви розташована клітковина основи широкої зв'язки матки (parametrium), в якій лежать матково-піхвове нервове сплетення, венозне сплетення, сечоводи, маткова артерія та її гілки і лімфатичні судини.

Фіксацію піхви забезпечено міцним з'єднанням із сечівником і сечо-статевою діафрагмою і відносно міцним — із сечовим міхуром. Укріплюють піхву також кардинальні зв'язки матки, прилеглі клітковина та фасції.

Кровопостачання піхви здійснюють піхвові артерії (аа. vaginales), що відходять від маткових судин, з яких найбільше значення мають низхідні артерії. Крім того, орган одержує кров від нижньої міхурової, середньої прямокишкової, а в нижньому відділі — від соромітної артерії. Венозний відтік відбувається в добре розвинені маткове та піхвове сплетення, розташовані з боків піхви, звідки — в маткові вени.
 
Лімфовідтік від піхви відбувається в клубові, а від нижніх її відділів — у пахвинні лімфатичні вузли.

Іннервацію піхви забезпечує матково-піхвове сплетення, від якого відходять піхвові нерви (nn. vaginales).
 
Категорія: Топографічна анатомія таза | Переглядів: 4613 | Додав: anatomia | Теги: Анатомія, Піхва, топографічна анатомія таза, анатомія людини, топографічна анатомія, Внутрішні жіночі статеві органи | Рейтинг: 0.0/0
Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Что такое онлайн-психологическая помощь?

Получение психологической помощи онлайн — это не только эффективный способ получить поддержку, но и метод, который становится все более востребованным среди большого количества населения. Мы рассмотрим о преимуществах выбора онлайн-психологической помощи, независимо от проблемы.

Психологическая помощь онлайн — это любая поддержка, предлагаемая медици... Читать далее...


Хід очеревини
1 — діафрагма;
2 — підшлункова залоза;
3 — чотири листки брижі поперечної ободової кишки;
4 — поперечна ободова кишка;
5 — петлі тонкої кишки;
6 — прямокишково-маткова заглибина;
7 — пряма кишка;
8 — сечовий міхур;
9 — міхурово-маткова заглибина;
10 — матка;
11 — задні два листки.....


Схема кровообігу
а — до народження: I — венозний анастомоз між легеневою артерією і аортою; 2 — аорта; 3 — гілки легеневої артерії до лівої легені; 4 — впадіння легеневих вен у ліве передсердя; 5 — ліве передсердя; 6 — лівий шлуночок; 7 — правий шлуночок; 8 — артерії до печінки; 9 — артерії до ворітної вени; 10, 12 — пупкові артерії; 11 — пупкова вена; 13 — венозна.....


close