Топографічна анатомія оболон і міжоболонних просторів спинного мозгу
Спинний мозок вкритий трьома оболонами: найбільш поверхнево розташована тверда оболона спинного мозку (dura mater spinalis), під нею лежить павутинна оболона спинного мозку (arachnoidea mater spinalis) і безпосередньо до поверхні спинного мозку прилягає м'яка оболона спинного мозку (ріа mater spinalis).

Тверда оболона спинного мозку, що на відміну від такої головного мозку нещільно прилягає до стінок хребтового каналу, простягається від великого потиличного отвору до Sii-iii. У бічних відділах хребтового каналу оболона дає відростки, створюючи тим самим футляри для спинномозкових нервів до виходу їх через міжхребцеві отвори.

Між твердою оболоною і окістям, що вистилає внутрішню стінку хребтового каналу, розташований надтвердооболонний (навколотвердооболонний) простір (spatium epiduralis (periduralis), у пухкій клітковині якого міститься внутрішнє хребтове венозне сплетення (plexus venosus vertebralis internus). Міжхребцеві вени відходять від вен спинного мозку та внутрішнього хребтового сплетення і вливаються у хребтові, непарну, півнепарну та поперекові вени. Міжхребцеві вени фіксовані до клітковини, не мають клапанів і в разі розрізання не спадаються. Під час вдиху в них виникає негативний тиск, який сприяє потраплянню у вени повітря, що може призвести до розвитку повітряної емболії (через систему парна та непарна вени —верхня порожниста вена — праве передсердя та правий шлуночок — легенева артерія).
 
Безсудинна павутинна оболона спинного мозку від твердої оболони відділена вузьким підтвердооболонним простором (spatium subdurale). Між павутинною та м'якою оболонами спинного мозку розташований підпавутиннии простір (spatium subarachnoidealis), в якому міститься спинномозкова рідина.
 
На рівні великого потиличного отвору підпавутиннии простір спинного мозку безпосередньо переходить у такий самий простір головного мозку. Підпавутиннии простір спинного мозку пронизаний сполучнотканинними зубчатими зв'язками (ligg. denticulata), прикріпленими до його м'якої оболони. Також вони кріпляться до твердої оболони та, розташовуючись у фронтальній площині, ділять підпавутиннии простір спинного мозку на передній і задній відділи.

М'яка оболона, яка щільно прилягає до спинного мозку, містить велику кількість кровоносних судин, між стінками яких і зазначеною оболоною є периваскулярні простори (Вірхова—Робена), що сполучаються з підпавутинним простором. Вони виповнені спинномозковою рідиною.
 
Топографічна анатомія оболон і міжоболонних просторів спинного мозгу
Категорія: Топографічна анатомія хребта та спинного мозгу | Переглядів: 6542 | Додав: anatomia | Теги: Анатомія, Топографічна анатомія хребта, Топографічна анатомія спинний мозок, топографічна анатомія, анатомія людини | Рейтинг: 5.0/1
Пансионат для пожилых людей

Хотя многие желают провести старость дома, в окружении близких, в определенных ситуациях требуется использование дома престарелых. 

Дома престарелых определяются как специализированные центры, которые предлагают уход в палате вашим близким в возрасте старше 60 лет, нуждающимся в ежедневном уходе. Их основная миссия — следить за уязвимыми людьми, однов... Читать далее...


Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Хід очеревини
1 — діафрагма;
2 — підшлункова залоза;
3 — чотири листки брижі поперечної ободової кишки;
4 — поперечна ободова кишка;
5 — петлі тонкої кишки;
6 — прямокишково-маткова заглибина;
7 — пряма кишка;
8 — сечовий міхур;
9 — міхурово-маткова заглибина;
10 — матка;
11 — задні два листки.....


Схема кровообігу
а — до народження: I — венозний анастомоз між легеневою артерією і аортою; 2 — аорта; 3 — гілки легеневої артерії до лівої легені; 4 — впадіння легеневих вен у ліве передсердя; 5 — ліве передсердя; 6 — лівий шлуночок; 7 — правий шлуночок; 8 — артерії до печінки; 9 — артерії до ворітної вени; 10, 12 — пупкові артерії; 11 — пупкова вена; 13 — венозна.....


close