16:59
Патологія клітини
Клітина - елементарна жива система, здатна до обміну з навколишнім середовищем. Будова клітин організму людини забезпечує виконання ними спеціалізованої функції і «збереження себе», тобто підтримання клітинного пулу. Органели клітини, володіючи певними морфологічними особливостями, забезпечують основні прояви життєдіяльності клітини (рис. 1).

З ними пов'язані дихання і енергетичні запаси (мітохондрії), синтез білків (рибосоми, гранулярная цитоплазматична мережа), накопичення і транспорт ліпідів і глікогену, детоксикаційна функція (гладка цитоплазматична мережа), синтез продуктів і їх секреція (пластинчастий комплекс), внутрішньоклітинне травлення і захисна функція (лізосоми). Діяльність ультраструктур клітини строго координована, причому координація у виробленні специфічного продукту клітиною підпорядкована закону «внутрішньоклітинного конвеєра». За принципом ауторегуляції він здійснює взаємозв'язок між структурними компонентами клітини і протікають в ній процесами обміну.

Функції органоидов не строго детерміновані, так як вони можуть брати участь в різних внутрішньоклітинних процесах. Більш спеціалізовані метаплазматіческіе освіти клітини, що виконують приватні функції: тонофібрілли, що виконують опорну функцію клітини; міофібрили, що здійснюють скорочення клітини і сприяють її руху; мікроворсинки, щіткова облямівка, що беруть участь у процесах всмоктування; десмосоми, що забезпечують клітинні контакти, і т. д. Проте ні одна функція клітини не є результатом діяльності одного органоида або одного метаплазматіческого освіти. Кожне функціональне прояв клітини - це результат спільної роботи всіх взаємопов'язаних компонентів. Зрозуміло тому, що структурні зміни клітини, що відображають порушення її функції, не можуть бути зрозумілі без урахування можливих змін кожної з її двох основних частин - ядра і цитоплазми, її органел, метаплазматіческіх утворень і включень. Від порушень елементарних структур клітини і їх функцій до патології клітини як елементарної саморегулюючої живої системи і до патології клітинних кооперацій, об'єднаних кінцевої функцією, - такий шлях пізнання патології клітини - структурної основи патології людини.

Тому патологія клітини - поняття неоднозначне.
 
По-перше, це патологія спеціалізованих ультраструктур клітини, вона представлена не тільки досить стереотипними змінами тій чи іншій ультраструктури у відповідь на різноманітні впливи, але і настільки специфічними змінами ультраструктур, що можна говорити про хромосомні хвороби та «хвороби» рецепторів, лізосомних, мітохондріальних, пероксисомні та інших «хворобах» клітини.
 
По-друге, патологія клітини - це зміни її компонентів і ультраструктур в причинно-наслідкових зв'язках. При цьому мова йде про виявлення загальних закономірностей пошкодження клітини і її реакції на пошкодження. Сюди можуть бути віднесені: рецепція патогенної інформації клітиною і реакція на ушкодження, порушення проникності клітинних мембран і циркуляції внутрішньоклітинної рідини; порушення метаболізму клітини, смерть клітини (некроз), клітинна дисплазія і метаплазія, гіпертрофія і атрофія, патологія руху клітини, її ядра і генетичного апарату та ін.
 
Патологія клітини
 
Цитогенетика людини - http://genetics.ucoz.org
Категорія: Патологічна анатомія | Переглядів: 4662 | Додав: anatomia | Теги: Патологія клітини, анатомія людини, Патологічна анатомія | Рейтинг: 0.0/0
Пальці стопи
Пошарова топографія. Шкіра тильної поверхні пальців тонка, підошвової — щільна, особливо в ділянці проксимальної фаланги. Підшкірна жирова клітковина на тильній поверхні пальців розвинена слабко, на підошвовій пронизана сполучнотканинними перетинками та має виражену комірчасту будову. Тильний апоневроз пальців укріплений сухожилками м'язів-розгиначів які кріпляться до фаланг пальців. З підошвового боку сухожилки м'... Читати далі...


Підошва
Пошарова топографія. Шкіра підошвової поверхні стопи товста та міцно зрощена з підлеглим підошвовим апоневрозом (aponeurosis plantaris) за допомогою великої кількості сполучнотканинних перегородок, які пронизують підшкірну жирову клітковину. Підшкірна жирова клітковина добре розвинена в ділянці п'яткового горба і головок плеснових кісток, де вона виконує роль амортизатора. Завдяки її вираженій комірковій будові нагнійні проц... Читати далі...


close