12:25
Мітохондрії

Мітохондрії є найбільш лабільними внутрішньоклітинними структурами. Вони першими піддаються змінам при гіперфункції клітини і різних її ушкодженнях. Зміни мітохондрій, що виникають при багатьох патологічних процесах і хворобах, досить стереотипні, хоча ряд патологічних станів і хвороб має специфічні ознаки ушкодження мітохондрій.

Зміни структури, розмірів, форми і числа мітохондрій

Серед змін структури мітохондрій найбільше значення надається їх конденсації і набухання, а також появі мітохондріальних включень. Конденсація і набухання мітохондрій можуть відображати функціональний напругу клітини, але частіше наростаюче кисневе голодування. Ці зміни нерідко оборотні, однак, прогресуючи, ведуть до важкої деструкції мітохондрій та загибелі клітини. Тоді до набухання мітохондрій приєднуються ущільнення їх внутрішнього простору, деформація крист і втрата мітохондріальних гранул, гомогенізація матриксу і поява в ньому пластівчастого матеріалу, вогнищ звапнення; у фіналі виникають розриви зовнішньої мембрани мітохондрій.

Мітохондріальні включення представлені хлопьевідним електронно-щільним матеріалом (ліпідні речовини), вогнищами звапнення (гідро-оксіапатітоподобние кристали - рис. 16), мієлінових фігурами, філа-ментоподобнимі і пластинчастими структурами, білковими кристалами. Включення в мітохондрії, як правило, зустрічаються при патологічних станах, відображаючи неспецифічну реакцію мітохондрій на пошкодження клітини.

Мітохондрії

Розміри мітохондрій коливаються в широких межах - від гігантських до різко скорочених форм. Гігантські мітохондрії, які утворюються за рахунок гіпертрофії або злиття мітохондрій, зустрічаються тільки в патологічних умовах (рис. 17). Такі мітохондрії, нерідко з кристалічними включеннями, як правило, виявляють, наприклад, в гепатоцитах при алкоголізмі. Мітохондрії, в тому числі і гігантські, можуть бути різної форми: сигароподібні, краплеподібні, покручені і т. д.
 
Мітохондрії
 
Число мітохондрій вкрай варіабельно. Збільшення числа мітохондрій (тобто гіперплазія), що відображає посилення протікає в них окисного фосфорилювання, характерно для клітин з активацією спеціалізованої функції, що має місце при гіпертрофії, проліферації і трансформації клітин, особливо після ушкодження тканини. Велике число мітохондрій вкрай характерно для онкоцити, в тому числі і онкоцитарна пухлин. Зменшення числа мітохондрій типово для так званих регресивних процесів - старіння клітин, їх атрофії.

Зміни крист мітохондрій

Зміни крист мітохондрій, як і самих мітохондрій, можуть стосуватися також їх структури, розмірів, форми і числа.

Структурні зміни різноманітні: пластинчасті кристи з'являються при посиленні активності мітохондрій. Деформація і агрегація крист зустрічаються при зниженні цієї активності. Форма крист також відображає підвищену або знижену активність мітохондрій. Розміри крист, як правило, відповідають розмірам мітохондрій: гігантські Крісті в гігантських мітохондріях, редукція крист при редукції мітохондрій. У такій же мірі і число крист відображає активність мітохондрій: збільшення числа крист мітохондрій - свідчення зростаючих функціональних потреб клітини, зменшення числа крист (редукція) мітохондрій - свідчення зниження цих потреб.

Мітохондріальний транспорт кальцію і пошкодження клітини

Однією з важливих функцій мітохондрій є транспорт кальцію. Кальцій може накопичуватися мітохондріями в досить значних кількостях, особливо паралельно з неорганічним фосфатом. Вивільнення кальцію з мітохондрій відбувається двома шляхами. Один із шляхів накопичення кальцію (мітохондрії клітин серця, мозку, скелетних м'язів, екзокринних і ендокринних залоз) стимулюється натрієм і, мабуть, являє собою обмін Са + на Na +, другий шлях (мітохондрії Клітин нирок, печінки, легенів) нечутливий до натрію, механізм його неясний.

Морфологічним підтвердженням транспорту кальцію мітохондріями є виявлення в мітохондріальному матриксі електронно-щільних гранул діаметром 20-50 нм, які, можливо, служать місцем акумуляції двовалентних іонів. Збільшення розміру, щільності і кількості цих гранул виявлено не тільки при обробці тканин високими концентраціями Са2+, а й в інтактних клітинах тих тканин, які залучені в активний транспорт кальцію - остеокластів, остеобластів та ін Та ж ситуація виявлена і при гормонально-обумовлених гіперкальціємія - кальцинозу. При деяких хворобах (коронарна хвороба серця), синдромах (хронічна ниркова недостатність) н патологічних станах (отруєння тіоацетатамідом, папаїном, йодоформом і т. д.) клітини відповідають на ушкодження появою в мітохондріальному матриксі численних великих щільних гранул кальцію (див. рис. 16 ). При цьому кальцифікація мітохондрій передує некрозу клітини і часто буває оборотною.

Внутрімітохондріальних кальцифікація може бути пов'язана як з надлишковим припливом кальцію в клітину внаслідок первинного ушкодження плазматичної мембрани, так і з первинними порушеннями транспорту кальцію мітохондріями. При первинному пошкодженні плазматичної мембрани надлишковий приплив кальцію в клітину призводить до накопичення його в мітохондріях, що «забирає» енергію АТФ і ушкоджує саму систему генерації енергії - мітохондрії. Первинні порушення мітохондріального Транспорту кальцію зустрічаються при захворюваннях скелетних м'язів - міопатіях (хвороба Люфта, синдром Кернса-Сайра). При цих хворобах мітохондрії, незважаючи на високий рівень ендогенного кальцію, можуть додатково накопичувати значні його кількості. У таких випадках можна говорити про «хвороби» порушеного мітохондріального транспорту.
Категорія: Патологічна анатомія | Переглядів: 4230 | Додав: anatomia | Теги: Мітохондрії, Патологічна анатомія, анатомія людини | Рейтинг: 4.0/1
Пальці стопи
Пошарова топографія. Шкіра тильної поверхні пальців тонка, підошвової — щільна, особливо в ділянці проксимальної фаланги. Підшкірна жирова клітковина на тильній поверхні пальців розвинена слабко, на підошвовій пронизана сполучнотканинними перетинками та має виражену комірчасту будову. Тильний апоневроз пальців укріплений сухожилками м'язів-розгиначів які кріпляться до фаланг пальців. З підошвового боку сухожилки м'... Читати далі...


Підошва
Пошарова топографія. Шкіра підошвової поверхні стопи товста та міцно зрощена з підлеглим підошвовим апоневрозом (aponeurosis plantaris) за допомогою великої кількості сполучнотканинних перегородок, які пронизують підшкірну жирову клітковину. Підшкірна жирова клітковина добре розвинена в ділянці п'яткового горба і головок плеснових кісток, де вона виконує роль амортизатора. Завдяки її вираженій комірковій будові нагнійні проц... Читати далі...


close