17:40
Форма ядер і їх кількість
Зміни форми ядра - істотний діагностична ознака: деформація ядер цитоплазматичними включеннями при дистрофічних процесах, поліморфізм ядер при запаленні (гранулематоз) і пухлинному рості (клітинний атипизм).

Форма ядра може змінюватися також у зв'язку з утворенням множинних випинанні ядра в цитоплазму (рис. 3), що обумовлено збільшенням ядерної поверхні і свідчить про синтетичної активності ядра щодо нуклеїнових кислот і білка.

Зміни кількості ядер в клітині можуть бути представлені багатоядерністю, появою «супутника ядра» і без'ядерності. Багатоядерність можлива при злитті клітин. Такі, наприклад, гігантські багатоядерні клітини чужорідних тіл і Пирогова - Лангханса, які утворюються при злитті епітеліоїдних клітин. Але можливе утворення багатоядерних клітин і при порушеннях мітозу - розподіл ядра без подальшого поділу цитоплазми, що спостерігається після опромінення або введення цитостатиків, а також при злоякісному рості.

«Супутниками ядра», каріомерамі (маленькими ядрами), називають дрібні подібні ядру освіти з відповідною структурою і власної оболонкою, які розташовані в цитоплазмі близько незміненого ядра. Причиною їх утворення вважають хромосомні мутації. Такі каріомери в клітинах злоякісної пухлини при наявності великої кількості фігур патологічних мітозів.

Без'ядерності щодо функціональної оцінки клітини неоднозначна. Відомі без'ядерні клітинні структури, які є цілком життєздатними (еритроцити, тромбоцити). При патологічних станах можна спостерігати життєздатність частин цитоплазми, відокремлених від клітини. Але без'ядерності може свідчити і про загибель ядра, яка проявляється каріопікнозом, каріорексисом (рис. 4) і каріолізисом (див. Некроз).
 
Форма ядер і їх кількість
Категорія: Патологічна анатомія | Переглядів: 1566 | Додав: anatomia | Теги: Форма ядер, кількість ядер, Патологічна анатомія, анатомія людини | Рейтинг: 0.0/0
Пальці стопи
Пошарова топографія. Шкіра тильної поверхні пальців тонка, підошвової — щільна, особливо в ділянці проксимальної фаланги. Підшкірна жирова клітковина на тильній поверхні пальців розвинена слабко, на підошвовій пронизана сполучнотканинними перетинками та має виражену комірчасту будову. Тильний апоневроз пальців укріплений сухожилками м'язів-розгиначів які кріпляться до фаланг пальців. З підошвового боку сухожилки м'... Читати далі...


Підошва
Пошарова топографія. Шкіра підошвової поверхні стопи товста та міцно зрощена з підлеглим підошвовим апоневрозом (aponeurosis plantaris) за допомогою великої кількості сполучнотканинних перегородок, які пронизують підшкірну жирову клітковину. Підшкірна жирова клітковина добре розвинена в ділянці п'яткового горба і головок плеснових кісток, де вона виконує роль амортизатора. Завдяки її вираженій комірковій будові нагнійні проц... Читати далі...


close