16:51
Пошкодження

У патології під пошкодженням, або альтерацією (від лат. Alteratio - зміна), розуміють зміни структури клітин, міжклітинної речовини, тканин і органів, які супроводжуються порушенням їх життєдіяльності.

Альтеративні зміни в органах і тканинах як филогенетически найбільш древній вид реактивних процесів зустрічаються на самих ранніх етапах розвитку людського зародка.

Пошкодження здатні викликати найрізноманітніші причини. Вони можуть діяти на клітинні і тканинні структури безпосередньо або опосередковано (через гуморальні і рефлекторні впливу), причому характер і ступінь ушкодження залежать від сили і природи патогенного фактора, структурно-функціональних особливостей органа або тканини, а також від реактивності організму.
 
В одних випадках виникають поверхневі і оборотні зміни, що стосуються зазвичай лише ультраструктур, в інших - глибокі і необоротні, які можуть завершитися загибеллю не тільки клітин і тканин, а й цілих органів.
 
Пошкодження має різне морфологічне вираження на клітинному і тканинному рівнях. На клітинному рівні воно представлено різноманітними ультраструктурнимі змінами клітини, що становить зміст великого розділу загальної патології - патології клітини. На тканинному рівні пошкодження представлено двома загальнопатологічними процесами - дистрофією і некрозом, які нерідко є послідовними стадіями альтерації.
Категорія: Патологічна анатомія | Переглядів: 2026 | Додав: anatomia | Теги: Патологічна анатомія, Патологічна анатомія пошкодження | Рейтинг: 0.0/0
Пальці стопи
Пошарова топографія. Шкіра тильної поверхні пальців тонка, підошвової — щільна, особливо в ділянці проксимальної фаланги. Підшкірна жирова клітковина на тильній поверхні пальців розвинена слабко, на підошвовій пронизана сполучнотканинними перетинками та має виражену комірчасту будову. Тильний апоневроз пальців укріплений сухожилками м'язів-розгиначів які кріпляться до фаланг пальців. З підошвового боку сухожилки м'... Читати далі...


Підошва
Пошарова топографія. Шкіра підошвової поверхні стопи товста та міцно зрощена з підлеглим підошвовим апоневрозом (aponeurosis plantaris) за допомогою великої кількості сполучнотканинних перегородок, які пронизують підшкірну жирову клітковину. Підшкірна жирова клітковина добре розвинена в ділянці п'яткового горба і головок плеснових кісток, де вона виконує роль амортизатора. Завдяки її вираженій комірковій будові нагнійні проц... Читати далі...


close