22:47
Ядерна оболонка
Ядерна оболонка виконує ряд функцій, порушення яких можуть бути основою для розвитку патології клітини.

Про роль ядерної оболонки в підтримці форми і розміру ядра свідчить освіта внутрішньоядерних трубчастих систем, що відходять від внутрішньої ядерної мембрани, включень у перинуклеарной зоні (гіпертрофія міокарда, легеневий фіброз, системний васкуліт, саркоїдоз, пухлини печінки, дерматоміозит (рис. 7)).
 
Ядерна оболонка
 
Про ядерної оболонці як місці прикріплення ДНК, для полегшення реплікації і транскрипції свідчить той факт, що в ядерній оболонці є структури, модульовані хроматином і в свою чергу відповідальні за орієнтацію і структуру хроматину. Показано, що функціональна активність ДНК пов'язана з її розподілом при розподілі клітини і зі ступенем конденсації в інтерфазі, причому пошкодження оболонки може викликати зміни таких ділянок розподілу і бути причиною патологічних змін клітини.

На користь функції ядерної оболонки як фізичного бар'єру і модулятора нуклеоцітоплазматіческого обміну говорить встановлена кореляція між змінами структури ядерної оболонки, модулем її пір і виходом РНК в цитоплазму. Контроль ядерної оболонкою транспорту РНК в цитоплазму може робити істотний вплив на гомеостаз клітини при патологічних станах.
 
Участь ядерної оболонки в синтезі мембран не має достовірних доказів, хоча і вважають, що ця роль можлива, тому що мембрани ядерної оболонки безпосередньо переходять в ендоплазматичну мережа цитоплазми.
 
Про можливий вплив ферментів ядерної оболонки на функцію ядра свідчить наявність в ядерній оболонці різних ферментів детоксикації, а. також речовин, що забезпечують «гормональне управління» (аденилатциклаза, рецептори інсуліну та ін.)
Категорія: Патологічна анатомія | Переглядів: 5923 | Додав: anatomia | Теги: анатомія людини, Патологічна анатомія, Ядерна оболонка | Рейтинг: 2.0/1
Пальці стопи
Пошарова топографія. Шкіра тильної поверхні пальців тонка, підошвової — щільна, особливо в ділянці проксимальної фаланги. Підшкірна жирова клітковина на тильній поверхні пальців розвинена слабко, на підошвовій пронизана сполучнотканинними перетинками та має виражену комірчасту будову. Тильний апоневроз пальців укріплений сухожилками м'язів-розгиначів які кріпляться до фаланг пальців. З підошвового боку сухожилки м'... Читати далі...


Підошва
Пошарова топографія. Шкіра підошвової поверхні стопи товста та міцно зрощена з підлеглим підошвовим апоневрозом (aponeurosis plantaris) за допомогою великої кількості сполучнотканинних перегородок, які пронизують підшкірну жирову клітковину. Підшкірна жирова клітковина добре розвинена в ділянці п'яткового горба і головок плеснових кісток, де вона виконує роль амортизатора. Завдяки її вираженій комірковій будові нагнійні проц... Читати далі...


close