Селезінка

Селезінка (lien, splen)
 

Селезінка — непарний, видовженої форми орган, розташований глибоко в задній частині лівого підребер'я. Довжина органа становить 10—12 см, ширина — 8—9 см, товщина — 4—5 см, маса — 150— 200 г.

Селезінка проектується на грудну клітку між IX і XI ребрами. Довга вісь її розташована косо і в більшості випадків відповідає напрямку X ребра.

У селезінці розрізняють діафрагмову та нутрощеву поверхні. Своєю діфрагмовою поверхнею орган прилягає до нижньої поверхні діафрагми, нутрощевою — до дна шлунка, лівої нирки, лівої надниркової залози та поперечної ободової кишки. На нутрощевій поверхні селезінки є заглибини — ворота селезінки (hilus lienis), через які входять селезінкова артерія (іноді біля воріт вона розгалужується на 5—7 гілок) і нерви, а виходять вени та лімфатичні судини.

Селезінка з усіх боків вкрита очеревиною, що утворює зв'язки. Від воріт органа розходяться шлунково-селезінкова і діафрагмово-селезінкова зв'язки (остання йде до поперекової частини діафрагми). Крім того, від діафрагми до лівого згину ободової кишки проходить діафрагмово-ободовокишкова зв'язка, що підтримує передній кінець селезінки.

Кровопостачання селезінки забезпечує селезінкова артерія — гілка черевного стовбура. Початковий її відділ розташований позаду верхнього краю підшлункової залози, а на рівні хвоста артерія виходить з-під залози і ділиться на 2—3 гілки, що прямують до воріт селезінки, біля яких від судини відходять короткі артерії шлунка та ліва шлунково-чепцева артерія. Селезінкова артерія віддає також гілки до підшлункової залози.

Селезінкова вена, розташована нижче однойменної артерії, має вдвічі більший від неї діаметр. Позаду головки підшлункової залози селезінкова вена, зливаючись із верхньою брижовою веною, формує основний стовбур ворітної вени.

Лімфа від селезінки відтікає в регіонарні лімфатичні вузли першого порядку, розташовані в шлунково-селезінковій зв'язці біля воріт селезінки та хвоста підшлункової залози. Звідти вона прямує в підшлунковозалозові вузли та в лімфатичні вузли, розташовані навколо кореня черевного стовбура.
 

Іннервують селезінку гілки селезінкового сплетення, що його утворюють черев­не, ліве діафрагмове та ліве надниркове нервові сплетення.

Категорія: Топографічна анатомія живота | Переглядів: 6185 | Додав: anatomia | Теги: анатомія людини, Анатомія, Селезінка, топографічна анатомія, Топографічна анатомія живота | Рейтинг: 0.0/0
Пансионат для пожилых людей

Хотя многие желают провести старость дома, в окружении близких, в определенных ситуациях требуется использование дома престарелых. 

Дома престарелых определяются как специализированные центры, которые предлагают уход в палате вашим близким в возрасте старше 60 лет, нуждающимся в ежедневном уходе. Их основная миссия — следить за уязвимыми людьми, однов... Читать далее...


Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Хід очеревини
1 — діафрагма;
2 — підшлункова залоза;
3 — чотири листки брижі поперечної ободової кишки;
4 — поперечна ободова кишка;
5 — петлі тонкої кишки;
6 — прямокишково-маткова заглибина;
7 — пряма кишка;
8 — сечовий міхур;
9 — міхурово-маткова заглибина;
10 — матка;
11 — задні два листки.....


Схема кровообігу
а — до народження: I — венозний анастомоз між легеневою артерією і аортою; 2 — аорта; 3 — гілки легеневої артерії до лівої легені; 4 — впадіння легеневих вен у ліве передсердя; 5 — ліве передсердя; 6 — лівий шлуночок; 7 — правий шлуночок; 8 — артерії до печінки; 9 — артерії до ворітної вени; 10, 12 — пупкові артерії; 11 — пупкова вена; 13 — венозна.....


close