Клітковинні простори таза
Наявність виражених клітковинних просторів таза зумовлена постійною зміною об'єму, форми та синтопії його органів. Клітковина, в якій розташовані артеріальні судини, венозні та нервові сплетення, лімфатичні судини та вузли органів таза, промежини та нижньої кінцівки, виповнює простори між його фасціальними листками.

У тазу чоловіків виділяють такі клітковинні простори:
• передміхуровозалозовий;
• нутрощевий;
• підочеревинний;
• ложе сім'яних пухирців;
• капсула передміхурової залози;
• капсула прямої кишки;
• бічний;
• позадупрямокишковий;
• сіднично-прямокишкова ямка (мал. 279).

Передміхуровозалозовий клітковинний простір спереду обмежений пристінковим листком фасції, що вкриває лобковий симфіз, лобкові кістки та частково внутрішній затульний м'яз, ззаду — передміхуровозалозовою фасцією, знизу — верхнім листком фасції поперечного м'яза промежини та м'язом — підіймачем відхідника, з боків — зрощенням передміхуровозалозової та пристінкової фасцій, зверху — продовжується до рівня пупка. Нижній найглибший відділ передміхуровозалозового клітковинного простору розглядають як лобково-передміхуровозалозову ямку.

Нутрощевий передочеревинний простір сечового міхура розміщений у межах трикутника, сторонами якого є облітеровані пупкові артерії. Спереду він обмежений передміхуровозалозовою фасцією, ззаду — стінкою сечового міхура (нутрощевий простір), а вище нього — фасцією пупкових артерій (передочеревинний простір). Простір оточує стінку сечового міхура та облітеровану первинну сечову протоку.

Підочеревинний простір обмежений спереду та знизу фасцією пупкових артерій, ззаду та зверху — листком очеревини, що вкриває черевну стінку та сечовий міхур. Це дає змогу відшаровувати очеревину від сечового міхура та здійснювати позаочеревинні доступи до матки у жінок та до сім'яних пухирців і проток — у чоловіків.

Ложе сім'яних пухирців обмежене спереду фасцією сечового міхура (пупкових артерій), ззаду — черевно-промежинним апоневрозом, знизу — капсулою передмі-хурової залози, зверху — очеревиною прямокишково-міхурової заглибини, з боків — слабко вираженою фасцією сім'яних пухирців.

Капсула передміхурової залози — щільний сполучнотканинний футляр навколо передміхурової залози.

Капсула прямої кишки обмежена з боків та ззаду нутрощевим листком фасції таза сполучнотканинного походження, спереду — черевно-промежинним апоневрозом.

Бічний клітковинний простір обмежений медіально — нутрощевим, а латерально та знизу — пристінковим листком фасції таза, що вкриває його стінку та діафрагму, зверху — листком пристінкової очеревини. Спереду через зрощення пупкової та пристінкової фасцій він сполучається з передміхуровим простором по ходу судин і нервів, ззаду через бічні зв'язки прямої кишки — з позадупрямокишковим простором, збоку по ходу сідничних судин і нервів — із клітковинними просторами сідничної ділянки.

Позадупрямокишковий простір обмежений спереду фасцією прямої кишки, ззаду — пристінковим листком фасції таза, що вкриває криж і куприк, знизу — діафрагмою таза, зверху продовжується в заочеревиний простір і з боків по ходу бічних зв'язок прямої кишки сполучається з бічним простором таза.

Сідничо-прямокишкова ямка обмежена знизу поверхневою фасцією промежини, зверху — діафрагмою таза, медіально — відхідником, латерально — фасцією, що вкриває сідничий горб і внутрішній затульний м'яз, ззаду — фасцією великого сідничого м'яза, спереду продовжується в щілину між поперечним м'язом промежини та діафрагмою таза.

У тазу жінок виділяють біляматковий клітковинний простір, який обмежений спереду фасцією круглої зв'язки матки, що відділяє його від передміхуровозалозового, ззаду — очеревиною матково-прямокишкових складок і прямокишково-міхурового закутка, черевно-промежинним апоневрозом, медіально — фасцією шийки матки та піхви, знизу — фасцією діафрагми таза та промежини. Збоку він переходить у бічний клітковинний простір, зверху — в клітковину широкої зв'язки матки.
 
Клітковинні простори таза
Категорія: Топографічна анатомія таза | Переглядів: 7557 | Додав: anatomia | Теги: анатомія людини, Анатомія, топографічна анатомія таза, Клітковинні простори таза, топографічна анатомія | Рейтинг: 0.0/0
Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Что такое онлайн-психологическая помощь?

Получение психологической помощи онлайн — это не только эффективный способ получить поддержку, но и метод, который становится все более востребованным среди большого количества населения. Мы рассмотрим о преимуществах выбора онлайн-психологической помощи, независимо от проблемы.

Психологическая помощь онлайн — это любая поддержка, предлагаемая медици... Читать далее...


Хід очеревини
1 — діафрагма;
2 — підшлункова залоза;
3 — чотири листки брижі поперечної ободової кишки;
4 — поперечна ободова кишка;
5 — петлі тонкої кишки;
6 — прямокишково-маткова заглибина;
7 — пряма кишка;
8 — сечовий міхур;
9 — міхурово-маткова заглибина;
10 — матка;
11 — задні два листки.....


Схема кровообігу
а — до народження: I — венозний анастомоз між легеневою артерією і аортою; 2 — аорта; 3 — гілки легеневої артерії до лівої легені; 4 — впадіння легеневих вен у ліве передсердя; 5 — ліве передсердя; 6 — лівий шлуночок; 7 — правий шлуночок; 8 — артерії до печінки; 9 — артерії до ворітної вени; 10, 12 — пупкові артерії; 11 — пупкова вена; 13 — венозна.....


close