Кістковий таз
Загальна будова. Кісткову основу таза утворюють дві тазові, крижова та куприкова кістки. Своєю чергою, кожна тазова кістка сформована зрощенням клубової, лобкової та сідничої кісток. З'єднання V поперекового та І крижового хребців випинається в порожнину малого таза й утворює мис. Спереду від нього лобкові кістки формують лобковий симфіз (symphysis pubica), укріплений зверху верхньою лобковою, а знизу — дугоподібною зв'язкою. Ззаду розташовані лівий і правий крижово-клубові суглоби (articulatio sacroilliaca), які укріплюють міцні крижово-клубові, крижово-горбова (lig. sacrotuberale) і крижово-остьова (lig. sacrospinale) зв'язки. Дві останні зв'язки замикають велику та малу сідничі вирізки й утворюють великий і малий сідничі отвори.
 
Куприкова кістка кріпиться до крижової за допомогою крижово-куприкового симфіза (symphysis sacrococcygea) Це — малорухомі з'єднання, які забезпечують лише незначні переміщення кісток відносно одна одної. Загальна рухомість кісток таза становить 4—10°. Коли людина стоїть, таз нахилений уперед, а між площиною входу і горизонтальною площиною утворюється кут, який у жінок становить 55—60°, у чоловіків — 50—55° і має назву кута нахилу таза (inclinatio pelvis).

Статеві відмінності. У жінок таз ширший і коротший, у чоловіків — вужчий і довший. Форма порожнини малого таза жінок ближча до циліндричної, у чоловіків — до конічної. Крила клубових кісток у жінок розміщені більш горизонтально, у чоловіків — більш вертикально. У жінок гілки лобкових кісток утворюють дугу (arcus pubis) у 90—100°, у чоловіків — лобковий кут (angulus pubis) у 70—75°. У жінок форма входу в малий таз округла, у чоловіків нагадує "карткове серце".

Кісткова основа малого таза має вхід — верхній отвір таза (apertura pelvis superior), широку та вузьку площини, і вихід з малого таза — нижній отвір таза (apertura pelvis inferior). Вхід у "малий таз обмежений пограничною лінією, що утворена мисом, крижовою частиною пограничної лінії, дугоподібною лінією клубової кістки, лобковим гребенем і верхнім краєм лобкового симфізу. Межова лінія відділяє великий таз від малого. Нижній отвір таза утворений куприком, крижово-горбовою зв'язкою, гілками сідничої та лобкової кісток, що формують підлобковий кут (angulus subpubicus).

Розміри акушерського таза (мал. 275). Прямий розмір входу в малий таз (conjugata recta) — від мису до верхнього краю лобкового симфізу — становить 11 см, косий діаметр (diameter obliqua) — від лобкового горбка до протилежного крижово-клубового суглоба — 12 см. Поперечний діаметр входу в малий таз (diameter transversa), що з'єднує найвіддаленіші точки пограничної лінії, становить 13 см. Зазвичай акушери визначають діагональну кон'югату — відстань від нижнього краю лобкового зрощення до мису (вимірюють під час піхвового дослідження; вона становить 12,5—13 см) і зовнішній прямий розмір — відстань від лобкового симфізу до закутка між останнім поперековим і першим крижовим хребцями, яка становить 20—21 см. Щоб визначити анатомічний прямий розмір (який зазвичай становить 11 см), від зовнішнього прямого розміру віднімають 8—10 см залежно від товщини кісток, а від діагональної кон'югати — 1,5—2 см залежно від товщини м'яких тканин.

Прямий розмір широкої частини таза — від нижнього краю лонного зрощення до з'єднання між І і II крижовими хребцями — становить 12—12,5 см, поперечний розмір широкої частини таза — між внутрішніми поверхнями пластинок кульшових западин — 12,5 см, прямий розмір вузької частини таза — від нижнього краю лобкового симфізу до крижово-куприкового з'єднання — 11,5 см, поперечний розмір вузької частини таза — між сідничими остями — 10,5—11 см.

Прямий розмір виходу з малого таза — відстань від куприка до лобкового симфізу — становить 9,5 см. Він є недостатнім для проходження голівки плода під час народження, однак у період вагітності тазові сполучення розм'якшуються. Під час пологів куприк відходить назад на 1,5—2 см, завдяки чому прямий розмір виходу збільшується до 11—11,5 см, тобто прямий розмір виходу стає рівним прямому розміру входу. Поперечний розмір виходу з малого таза — відстань між сідничими горбами — становить 11 см.

Лінію, що з'єднує середину прямих розмірів малого таза, називають віссю (axis pelvis), або провідною лінією таза (мал. 276).

Збільшення розмірів таза кваліфікують як анатомічно широкий таз. У більшості випадків він сприяє фізіологічному перебігу пологів, але може бути причиною патологічного вставляння голівки плода або стрімких пологів з розривами м'яких тканин промежини. Зменшення розмірів таза свідчить про наявність анатомічно звуженого таза (рівномірно звужений, плоскозвужений таз, лійкоподібний таз), що є акушерською патологією. У жінок з анатомічно звуженим тазом як родопомічний засіб застосовують кесарів розтин.
 
Кістковий таз
Категорія: Топографічна анатомія таза | Переглядів: 9493 | Додав: anatomia | Теги: Кістковий таз, Анатомія, топографічна анатомія, топографічна анатомія таза, анатомія людини | Рейтинг: 1.7/3
Пансионат для пожилых людей

Хотя многие желают провести старость дома, в окружении близких, в определенных ситуациях требуется использование дома престарелых. 

Дома престарелых определяются как специализированные центры, которые предлагают уход в палате вашим близким в возрасте старше 60 лет, нуждающимся в ежедневном уходе. Их основная миссия — следить за уязвимыми людьми, однов... Читать далее...


Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Хід очеревини
1 — діафрагма;
2 — підшлункова залоза;
3 — чотири листки брижі поперечної ободової кишки;
4 — поперечна ободова кишка;
5 — петлі тонкої кишки;
6 — прямокишково-маткова заглибина;
7 — пряма кишка;
8 — сечовий міхур;
9 — міхурово-маткова заглибина;
10 — матка;
11 — задні два листки.....


Схема кровообігу
а — до народження: I — венозний анастомоз між легеневою артерією і аортою; 2 — аорта; 3 — гілки легеневої артерії до лівої легені; 4 — впадіння легеневих вен у ліве передсердя; 5 — ліве передсердя; 6 — лівий шлуночок; 7 — правий шлуночок; 8 — артерії до печінки; 9 — артерії до ворітної вени; 10, 12 — пупкові артерії; 11 — пупкова вена; 13 — венозна.....


close