Анатомія верхньої кінцівки
Будова верхньої та нижньої кінцівок порад із загальними рисами має значні відмінності. Так, ланцюгом, який зв'язує кінцівки з тулубом, слугують широкі кістки, що утворюють в одному випадку пояс верхньої кінцівки, в другому — пояс нижньої кінцівки. Пояс верхньої кінцівки — це лопатка, ключиця та дзьобоподібний відросток лопатки, поясі нижньої — клубова, сіднича та лобкова кістки, які зливаються в одну кульшову (os coxae), а також крижова і куприкова кістки.

Існує спільний тип скелета вільних верхньої та нижньої кінцівок: проксимальний відділ — плечова, стегнова кістки; середній відділ — променева та ліктьова, малогомілкова і великогомілкова кістки; дистальний відділ — зап'ясткові, п'ясткові та кістки пальців, заплеснові, плеснові та кістки пальців.

Будова судинної системи взагалі однакова для обох кінцівок і відповідає законам, сформульованим П.Ф. Лєсгафтом:
 
1) великі кровоносні судини містяться на увігнутих поверхнях тіла;
 
2) в ділянках, де є одна кістка, проходить одна велика судина, яка роздвоюється там, де розташовані дві кістки;
 
3) в ділянках суглобів судини утворюють обхідні сітки;
 
4) судини прямують до тканин і органів найкоротшим шляхом.

Відмінності в будові кінцівок зумовлені філогенезом і поступовими змінами морфології верхньої кінцівки в зв'язку з її функцією. Верхня кінцівка у людини перестала виконувати функції опори та пересування, а "пристосувалася" до виконання складніших операцій: захоплювання, утримування, дотику, жестикуляції тощо. Тому до складу пояса верхньої кінцівки входять невеликі тонкі кістки. Плечовий суглоб, який з'єднує вільну верхню кінцівку, є типовим кулястим зчленуванням і характеризується рухомістю в трьох основних осях (фронтальній, сагітальній і вертикальній), а також здатністю виконувати обертальні рухи.

Пояс нижньої кінцівки утворений парною тазовою та крижовою кістками, які виконують функцію руху й опори та утримують масу всієї частини тіла, розташованої вище. Загальна рухомість кісток таза дуже невелика (4—10°).

Зап'ясткові кістки дрібні, розташовані в два ряди, до складу кожного з них входять чотири кістки. П'ясток утворюють п'ять тонких трубчастих кісток. Фаланги пальців є подовженими, І палець протиставлений іншим пальцям.

Заплесно ноги утворюють короткі, великі кістки. П'яткова кістка витягнута і стовщена на задньому кінці у вигляді п'яткового горба, кістки плесна та фаланги пальців стопи короткі і невеликі.

На верхній кінцівці розвинулися м'язи-привертачі (квадратний м'яз — привертач; m. pronator quadratus, круглий м'яз — привертач; m. pronator teres), м'язи-відвертачі, а також протиставні м'язи великого пальця (m. opponens pollicis) і мізинця (т. opponens digiti minimi).

Верхня кінцівка містить у своєму складі пояс верхньої кінцівки та вільну верхню кінцівку. У поясі верхньої кінцівки виділяють чотири ділянки: підключичну, дельтоподібну, лопаткову та пахвову. Вільна верхня кінцівка містить передній і задній відділи плеча, ліктя, передпліччя, зап'ястка, п'ястка і пальців. Відповідно до зазначених відділів розрізняють основні зчленування вільної верхньої кінцівки — плечовий, ліктьовий і променево-зап'ястковий суглоби.

Кровопостачання верхньої кінцівки здійснює підключична артерія. Венозна кров відтікає в підключичну вену.

Лімфовідтік відбувається в основному в пахвові лімфатичні вузли (nodi limphoidei axillares).

Іннервація — з плечового сплетення (plexus brachialis).
Категорія: Топографічна анатомія верхньої кінцівки | Переглядів: 5870 | Додав: anatomia | Теги: Анатомія верхньої кінцівки, Анатомія, анатомія людини, топографічна анатомія | Рейтинг: 0.0/0
Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Что такое онлайн-психологическая помощь?

Получение психологической помощи онлайн — это не только эффективный способ получить поддержку, но и метод, который становится все более востребованным среди большого количества населения. Мы рассмотрим о преимуществах выбора онлайн-психологической помощи, независимо от проблемы.

Психологическая помощь онлайн — это любая поддержка, предлагаемая медици... Читать далее...


Хід очеревини
1 — діафрагма;
2 — підшлункова залоза;
3 — чотири листки брижі поперечної ободової кишки;
4 — поперечна ободова кишка;
5 — петлі тонкої кишки;
6 — прямокишково-маткова заглибина;
7 — пряма кишка;
8 — сечовий міхур;
9 — міхурово-маткова заглибина;
10 — матка;
11 — задні два листки.....


Схема кровообігу
а — до народження: I — венозний анастомоз між легеневою артерією і аортою; 2 — аорта; 3 — гілки легеневої артерії до лівої легені; 4 — впадіння легеневих вен у ліве передсердя; 5 — ліве передсердя; 6 — лівий шлуночок; 7 — правий шлуночок; 8 — артерії до печінки; 9 — артерії до ворітної вени; 10, 12 — пупкові артерії; 11 — пупкова вена; 13 — венозна.....


close