Межі. Ділянка обмежована контурами дельтоподібного м'яза.

Пошарова топографія. За шкірою, підшкірною жировою клітковиною і поверхневою фасцією лежить дельтоподібна фасція, що утворює піхву сухожилка дельтоподібного м'яза та проникає вглиб між пучками його волокон.
 
Під дельтоподібним м'язом розташований підцельтоподібний клітковинний простір (spatium subdeltoideum), в якому проходять задня та передня о ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія верхньої кінцівки | Переглядів: 2878 |

Межі. Ділянку вгорі обмежує ключиця, знизу — горизонтальна лінія, що проходить через III ребро (у жінок — верхній край грудної залози), зсередини — край груднини, ззовні — передній край дельтоподібного м'яза.

Пошарова топографія. За шкірою, підшкірною жировою клітковиною, поверхневою фасцією, в якій можуть міститися стоншені волокна підшкірного м'яза шиї, розташована грудна фасція (fascia pectoralis), яка утворює піхву сухожилка великого грудного м'яза (m. pectoralis major) і, віддаючи відростки в товшу м'яза, поділяє його на три частини: ключичну (pars clavicularis), груднинно-реброву (pars sternocostalis) і черевну (pars abdominalis).

Між великим грудним м'язом, ключицею (вгорі) і дельтоподібним м'язом (ззовні) розташована трикутної форми заглиб ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія верхньої кінцівки | Переглядів: 5778 |

Будова верхньої та нижньої кінцівок порад із загальними рисами має значні відмінності. Так, ланцюгом, який зв'язує кінцівки з тулубом, слугують широкі кістки, що утворюють в одному випадку пояс верхньої кінцівки, в другому — пояс нижньої кінцівки. Пояс верхньої кінцівки — це лопатка, ключиця та дзьобоподібний відросток лопатки, поясі нижньої — клубова, сіднича та лобкова кістки, які зливаються в одну кульшову (os coxae), а також крижова і куприкова кістки.

Існує спільний тип скелета вільних верхньої та нижньої кінцівок: проксимальний відділ — плечова, стегнова кістки; середній відділ — променева та ліктьова, малогомілкова і великогомілкова кістки; дистальний відділ — зап'ясткові, п'ясткові та кістки пальців, заплеснові, плеснові та кістки пальців.
... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія верхньої кінцівки | Переглядів: 5896 |

Спинний мозок вкритий трьома оболонами: найбільш поверхнево розташована тверда оболона спинного мозку (dura mater spinalis), під нею лежить павутинна оболона спинного мозку (arachnoidea mater spinalis) і безпосередньо до поверхні спинного мозку прилягає м'яка оболона спинного мозку (ріа mater spinalis).

Тверда оболона спинного мозку, що на відміну від такої головного мозку нещільно прилягає до стінок хребтового каналу, простягається від великого потиличного отвору до Sii-iii. У бічних відділах хребтового каналу оболона дає відростки, створюючи тим самим футляри для спинномозкових нервів до виходу їх через міжхребцеві отвори.

Між твердою оболоною і окістям, що вистилає внутрішню стінку хребтового каналу, розташований надтвердооболонний (навколотвердооболонний) простір (spatium epiduralis (pe ... Читати далі »

Оточений мозковими оболонами, спинний мозок у хребтовому каналі займає простір від дуги атланта (Ci) до верхнього краю Lii, причому в дітей він закінчується завжди нижче. Тому поперекову пункцію у дорослих можна робити вище і нижче за четвертий поперековий (Liv) хребець, у дітей — лише нижче від остистого відростка четвертого поперекового (Liv) хребця. У нижній частині спинний мозок має мозковий конус (conus medullaris), від якого починається кінцева нитка (filum terminale). У спинному мозку є два стовщення: верхнє — шийне (intumescentia cervicalis) від Civ до Тi, нижнє — попереково-крижове (intumescentia lumbosacralis) від Тх до Li .

По обидва боки від спинного мозку двома поздовжніми рядами виходять корінці спинномозкових нервів. Передній корінець (radix ventralis) містить у своєму складі нейрити рухових нейронів, задній (radix dorsalis) — ... Читати далі »

Хребтовий стовп містить у своєму складі 31—33 хребці (vertebrae) — 7 шийних, 12 грудних, 5 поперекових, 5 крижових і 2—4 куприкових. Має фізіологічні кривини в сагітальній площині: у шийній і поперековій ділянках — лордоз (lordosis), у грудній і крижовій — кіфоз (kyphosis), які формуються з 3—4-го місяців життя, коли дитина починає піднімати та тримати голову, сидіти і ходити, і до 18—25 років .
 
Унаслідок патологічних процесів або тривалого неправильного положення тулуба може розвиватися патологічна кривина у фронтальній площині — сколіоз (scoliosis).

Хребці з'єднуються один з одним тілами, дугами, остистими, поперечними і суглобовими відростками. З'єднання тіл хребців, за винятком Ci і Сii, крижової і куприков ... Читати далі »

Межі. Ділянка хребта простягається від потиличної кістки до куприкової. Боковими межами хребтового стовпа є вертикальні лінії, проведені через поперечні відростки хребців.

Кістково-м'язові орієнтири. Завдяки з'єднанню остистих відростків хребців утворюється остистий гребінь (crista mediana). Доступними для пальпації є остисті відростки Сii і Сvii, підвищення останнього та остистий відросток Тi, добре видно під час візуального обстеження. Горизонтальна лінія, проведена між нижніми кутами лопаток, визначає верхівку остистого відростка Тш, а лінія, що проходить у горизонтальному напрямку між найбільш виступаючими точками гребенів клубових кісток (лінія Якобі), розташована між остистими відростками Liv и Lv. З боків від задньої серединної лінії розташовано два поздовжні валики, якими є м'язи — випрямлячі хребта.

« 1 2 ... 4 5 6 7 8 ... 17 18 »
Пансионат для пожилых людей

Хотя многие желают провести старость дома, в окружении близких, в определенных ситуациях требуется использование дома престарелых. 

Дома престарелых определяются как специализированные центры, которые предлагают уход в палате вашим близким в возрасте старше 60 лет, нуждающимся в ежедневном уходе. Их основная миссия — следить за уязвимыми людьми, однов... Читать далее...


Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


close