17:46
Структура та розміри ядерець
Зміни ядерець мають істотне значення в морфофункціональної оцінці стану клітини, так як з ядерцями пов'язані процеси транскрипції і трансформації рибосомальної РНК (р-РНК). Розміри і структура ядерець в більшості випадків корелюють з об'ємом клітинного білкового синтезу, що виявляється біохімічними методами. Розміри ядерець залежать також від функції і типу клітин.

Збільшення розмірів і кількості ядерець (рис. 5) свідчить про підвищення їх функціональної активності.
 
Новостворена в полісом рибосомальная РНК транспортується в цитоплазму і, ймовірно, через пори внутрішньої ядерної мембрани. Інтенсивний синтез білка в таких випадках підтверджується збільшенням кількості рибосом ендоплазматичної мережі.
 
Структура та розміри ядерець
 
Гіпергранулірованние ядерця з переважанням гранул над фібрилярний субстанцією можуть відображати різне функціональне стан як ядерець, так і клітини. Наявність таких ядерець з добре вираженою лакунарній системою і різкою базофілія цитоплазми свідчить як про підвищений синтезі р-РНК, так і про трансмісії.
 
Такі «гіперфункціонального ядерця» зустрічаються в молодих плазматичних клітинах, активних фібробластах, гепатоцитах, у багатьох пухлинних клітинах. Ті ж гіпергранулірованние ядерця зі слабко базофілія цитоплазми можуть відображати порушення трансмісії (транспортування гранул) при триваючому синтезі р-РНК. Вони виявляються в пухлинних клітинах, що відрізняються великим ядром і незначною цитоплазматичної базофілія.

Розпушення (дисоціація) ядерець, що відображає їх гіпогрануляцію, може бути наслідком «виверження» р-РНК в цитоплазму або гальмування ядерцеву транскрипції.
 
Дезорганізація (сегрегація) ядерець відображає, як правило, повне і швидке припинення ядерцеву транскрипції: ядро зменшується в розмірах, спостерігається виражена конденсація ядерцевих хроматину, відбувається поділ гранул і протеїнових ниток. Ці зміни зустрічаються при енергетичному дефіциті клітини.
Категорія: Патологічна анатомія | Переглядів: 1990 | Додав: anatomia | Теги: розміри ядерець, Структура ядерець, анатомія людини, Патологічна анатомія | Рейтинг: 5.0/1
Пальці стопи
Пошарова топографія. Шкіра тильної поверхні пальців тонка, підошвової — щільна, особливо в ділянці проксимальної фаланги. Підшкірна жирова клітковина на тильній поверхні пальців розвинена слабко, на підошвовій пронизана сполучнотканинними перетинками та має виражену комірчасту будову. Тильний апоневроз пальців укріплений сухожилками м'язів-розгиначів які кріпляться до фаланг пальців. З підошвового боку сухожилки м'... Читати далі...


Підошва
Пошарова топографія. Шкіра підошвової поверхні стопи товста та міцно зрощена з підлеглим підошвовим апоневрозом (aponeurosis plantaris) за допомогою великої кількості сполучнотканинних перегородок, які пронизують підшкірну жирову клітковину. Підшкірна жирова клітковина добре розвинена в ділянці п'яткового горба і головок плеснових кісток, де вона виконує роль амортизатора. Завдяки її вираженій комірковій будові нагнійні проц... Читати далі...


close