Ядерні включення ділять на три групи: ядерні цитоплазматичні, істинні ядерні та ядерні вірусобусловленние.

Ядерними цитоплазматичними включеннями називають відмежовані оболонкою частини цитоплазми в ядрі. Вони можуть містити всі складові частини клітини (органели, пігмент, глікоген, краплі жиру і т. д.). Їх поява в більшості випадків пов'язана з порушенням мітотичного поділу.

Щирими ядерними включеннями вважають ті, які розташовані всередині ядра (каріоплазми) і відповідають речовинам, що зустрічаються в цитоплазмі [білок, глікоген (рис. 6, а), ліпіди і т. д.]. У більшості випадків ці речовини проникають із цитоплазми в ядро через непошкоджені або пошкоджені пори ядерної оболонки або через зруйновану ядерну оболонку. Можливо також проникнення цих речовин в ядро при мітозі. Такі, наприклад, ... Читати далі »
Категорія: Патологічна анатомія | Переглядів: 4275 |

Зміни ядерець мають істотне значення в морфофункціональної оцінці стану клітини, так як з ядерцями пов'язані процеси транскрипції і трансформації рибосомальної РНК (р-РНК). Розміри і структура ядерець в більшості випадків корелюють з об'ємом клітинного білкового синтезу, що виявляється біохімічними методами. Розміри ядерець залежать також від функції і типу клітин.

Збільшення розмірів і кількості ядерець (рис. 5) свідчить про підвищення їх функціональної активності.
 
... Читати далі »
Категорія: Патологічна анатомія | Переглядів: 1989 |

Зміни форми ядра - істотний діагностична ознака: деформація ядер цитоплазматичними включеннями при дистрофічних процесах, поліморфізм ядер при запаленні (гранулематоз) і пухлинному рості (клітинний атипизм).

Форма ядра може змінюватися також у зв'язку з утворенням множинних випинанні ядра в цитоплазму (рис. 3), що обумовлено збільшенням ядерної поверхні і свідчить про синтетичної активності ядра щодо нуклеїнових кислот і білка.

Зміни кіл ... Читати далі »
Категорія: Патологічна анатомія | Переглядів: 1566 |

Структура та розміри ядра (йдеться про інтерфазних, інтермітозном, ядрі) залежать в першу чергу від плоїдності, зокрема від вмісту в ядрі ДНК, і від функціонального стану ядра. Тетраплоїдні ядра мають діаметр більше, ніж диплоїдні, октоплоідние - більше, ніж тетраплоїдні.
 
Велика частина клітин містить диплоїдні ядра. У проліферуючих клітинах в період синтезу ДНК (S-фаза) зміст ДНК в ядрі подвоюється, в постмітотичні період, навпаки, знижується. Якщо після синтезу ДНК в диплоїдної клітці не відбувається нормального мітозу, то з'являються тетраплоїдні ядра. Виникає поліплоїдія - кратне збільшення числа наборів хромосом в ядрах клітин, або стан плоїдності від тетраплоидия і вище.
... Читати далі »
Категорія: Патологічна анатомія | Переглядів: 1667 |

Морфологічно вона проявляється у зміні структури, розмірів, форми та кількості ядер і ядерець, у появі різноманітних ядерних включень і змін ядерної оболонки.
 
Особливу форму ядерної патології являє патологія мітозу; з патологією хромосом ядра пов'язаний розвиток хромосомних синдромів і хромосомних хвороб.
Категорія: Патологічна анатомія | Переглядів: 1717 |

Клітина - елементарна жива система, здатна до обміну з навколишнім середовищем. Будова клітин організму людини забезпечує виконання ними спеціалізованої функції і «збереження себе», тобто підтримання клітинного пулу. Органели клітини, володіючи певними морфологічними особливостями, забезпечують основні прояви життєдіяльності клітини (рис. 1).

З ними пов'язані дихання і енергетичні запаси (мітохондрії), синтез білків (рибосоми, гранулярная цитоплазматична мережа), накопичення і транспорт ліпідів і глікогену, детоксикаційна функція (гладка цитоплазматична мережа), синтез продуктів і їх секреція (пластинчастий комплекс), внутрішньоклітинне травлення і захисна функція (лізосоми). Діяльність ультраструктур клітини строго координована, причому координація у виробленні специфічного продукту клітиною підпорядкована закону «внутрішньоклітинного конвеєр ... Читати далі »
Категорія: Патологічна анатомія | Переглядів: 4647 |

У патології під пошкодженням, або альтерацією (від лат. Alteratio - зміна), розуміють зміни структури клітин, міжклітинної речовини, тканин і органів, які супроводжуються порушенням їх життєдіяльності.

Альтеративні зміни в органах і тканинах як филогенетически найбільш древній вид реактивних процесів зустрічаються на самих ранніх етапах розвитку людського зародка.

Пошкодження здатні викликати найрізноманітніші причини. Вони можуть діяти на клітинні і тканинні структури безпосередньо або опосередковано (через гуморальні і рефлекторні впливу), причому характер і ступінь ушкодження залежать від сили і природи патогенного фактора, структурно-функціональних особливостей органа або тканини, а також від реактивності організму.
... Читати далі »
Категорія: Патологічна анатомія | Переглядів: 2017 |

Патологічна анатомія становить невід'ємну частину теоретичної та практичної медицини і своїм корінням сягає в глибоку давнину. Як самостійна дисципліна вона розвивалася повільно у зв'язку з тим, що розтин тіл померлих довго було заборонено. Тільки в XVI столітті почали накопичувати матеріали з патологічної анатомії хвороб, отримані при розтині трупів. У 1761 р. вийшов у світ праця італійського анатома Дж. Морганьї (1682-1771) «Про місце знаходження та причини хвороб, виявлених анатомом», заснований на результатах 700 розтинів, частина яких була проведена автором особисто. Він спробував встановити зв'язок описуваних морфологічних змін з клінічними проявами хвороб. Завдяки праці Морганьї був зламаний догматизм старих шкіл, з'явилася нова медицина, було визначено місце патологічної анатомії серед клінічних дисциплін.

Велике значення для роз ... Читати далі »
Категорія: Історія патологічної анатомії | Переглядів: 2662 |

Матеріал для дослідження патологічна анатомія отримує при розтині трупів, хірургічних операціях, проведенні біопсії і експерименту.

При розтині трупів померлих - аутопсії (від грец autopsia - Бачення власними очима) знаходять як далеко зайшли зміни, які привели хворого до смерті, так і початкові зміни, які виявляють частіше лише при мікроскопічному дослідженні. Це дало можливість вивчити стадії розвитку багатьох захворювань. Органи і тканини, взяті на аутопсії, вивчають за допомогою не тільки макроскопічних, але і мікроскопічних методів дослідження. При цьому користуються переважно світло-оптичним дослідженням, так як трупні зміни (аутоліз) обмежують застосування більш тонких методів морфологічного аналізу.

При розтині підтверджується правильність клінічного діагнозу або виявляється діагно ... Читати далі »
Категорія: Патологічна анатомія | Переглядів: 4297 |

Патологічна анатомія - складова частина патології (від грец пафос -. Хвороба), яка представляє собою велику область біології та медицини, що вивчає різні аспекти хвороби. Патологічна анатомія вивчає структурні (матеріальні) основи хвороби. Це вивчення служить як теорії медицини, так і клінічній практиці, тому патологічна анатомія - дисципліна науково-прикладна. Теоретичне, наукове, значення патологічної анатомії найбільш повно розкривається при вивченні загальних закономірностей розвитку патології клітини, патологічних процесів і хвороб, т. е. загальної патології людини. Загальна патологія людини, перш за все патологія клітини і морфологія загальнопатологічних процесів, є змістом курсу загальної патологічної анатомії. Клінічне, прикладне, значення патологічної анатомії полягає у вивченні структурних основ всієї різноманітності хвороб людини, специфіки кожного захворювання, інакше - в створенні анатомії хворої людини, або клінічної анат ... Читати далі »
Категорія: Патологічна анатомія | Переглядів: 2025 |

Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Что такое онлайн-психологическая помощь?

Получение психологической помощи онлайн — это не только эффективный способ получить поддержку, но и метод, который становится все более востребованным среди большого количества населения. Мы рассмотрим о преимуществах выбора онлайн-психологической помощи, независимо от проблемы.

Психологическая помощь онлайн — это любая поддержка, предлагаемая медици... Читать далее...


close